Kävimme Rambon kanssa tiistaina fysioterapeutin luona kääntymässä, kun agilityohjaajamme kehoitti varmuuden vuoksi tarkistamaan, ettei hyppääminen tuota Rambolle kipua. Tämä varmistettiin siis siksi kun Rambolla on usein pieniä radalle lähtö vaikeuksia eikä ensimmäisille hypyille lähtö onnistu heti.

Terapeutti katsoi ensin ulkona Rambon liikkeet; ravattiin edes takaisin ja ympyrää molempiin suuntiin. Hyvältä näytti kuulemma ja näyttelyissä käyminen näkyy liikkeessä. :o) Kiva.

Sisällä katsottiin aluksi miten Rambo istuu. Terapeutti liikkui tilassa ja pyysi koiraa luokse istumaan ja palkkasi. Rambolla vasen jalka jäi välillä vähän kauemmas, mutta ei kuulemma ole huolestuttavaa ja ero oikeaan oli todella pieni. Kysyin myös siitä kun Rambo usein istuu toisella lonkallaan, mutta sitäkään ei nähty ongelmaksi. Koiran tapa vain. Sama juttu maatessa; Rambo saattaa heittää nopeastikin lonkalle, mutta tämäkin katsottiin vain tavaksi, ei kivun tuomaksi asennon muutokseksi.

Sitten terapeutti kokeili seisten Rambon selkää ja takajalkoja. Tässä vaiheessa Rambon mielestä juttu muuttui hieman epäilyttäväksi ja se oli vähän sitä mieltä, että voiko tässä nyt olla, mutta hienosti seisoi kun tajusi ettei pääse pois.

Seuraavaksi otettiin koira kyljelleen. Tämäkin tapahtuma oli arveluttavaa, mutta parin yrityksen jälkeen Rambo kävi hyvin terapeutin ja minun väliini makaamaan, heitti kyljelleen ja rentoutui. Terapeutti kävi läpi etujalan liikeradat, lihakset ja syvät lihakset. Katsoi selän, niskan ja kävi läpi takajalan, pakaran ja syvät lihakset. Venytteli ja taivutteli, kopeloi ja hieroi. Sitten sama toisella kyljellä ja toisen puolen jaloille.

Tunnin lopputuloksena saimme kuulla seuraavaa:
- koira liikkuu erittäin hyvin
- istumisessa ja makaamisessa ei ole ongelmaa
- lihaksisto, mukaan lukien syvät lihakset ovat erinomaisessa kunnossa; erittäin hyvin kehittyneet, vahvat ja terveet, kokonaisuudessaan todella lihaksikas koira ja huomaa, että on saanut monipuolista liikuntaa, joka on kehittänyt koiraa tasaisesti
- raajojen liike on heti alkuunsa äärimmillään; koiraa ei tarvitse venytellä ja hieroa, jotta liike saataisi äärimmilleen; myös lonkat ovat A:n lonkiksi hyvin joustavat (joskus A:n lonkat voivat olla kuulemma liiankin "tiukat")
- alaselän lihaksissa, pakaroissa ja takareisissä on jonkinverran "kovuutta", mutta lihakset rentoutuivat heti kun niitä hetken käsitteli
- nivelet ovat jonkin verran yli-liikkuvat; taipuvat melkein kaksinkerroin...
- kokonaisuudessaan siis erittäin hyvässä kunnossa, mitään fysiologista ongelmaa tai kipukohtaa ei löytynyt

Kotiohjeiksi saimme kovan treenin tai pitkän lenkin jälkeen selän hierontaa ja pakaroiden sekä takareisien venyttelyä. Tähän samaan "takakireyteen" liittyen meille suositeltiin peräkkäin istumisia, jotka myös auttavat takapään rentouttamiseen, kun koira käyttää takalihaksiaan aina ylösnoustessaan.

Mutta oli todella mukava kuulla, että mitään ongelmia ei löytynyt ja että koira on todella hyvässä kunnossa. Haemme siis ennemminkin syytä hyppäämään lähtemättömyydelle Rambon pehmeydestä; se ei kestä sitä jos lähden kovin pitkälle edelle vaan lähtee paljon helpommin radalle kun lähdemme melkein yhtä aikaa. Se tarvitsee tukea. Mutta emme anna tämän hidastaa menoamme radalla. :o)